L’Associació de Veïns ha començat a reunir-se periòdicament amb el sergent responsable del nostre sector de la Policia Municipal per tal de poder comentar-li directament i de manera més immediata les problemàtiques que, a nivell de seguretat, puguin sorgir al barri.
La primera reunió ha tingut lloc aquest dimecres 20 al local de l’Associació, situat al carrer Marquès de Caldes de Montbuí, 37.
El sergent ens comunica que s’està començant a implementar el model de policia de proximitat, però la manca d’efectius fa que la seva implementació total sigui encara llunyana. De moment, el sergent responsable del nostre sector mostra bona predisposició i interès en mantenir contacte amb l’Associació per a conèixer de més a prop tot el que, en tema de seguretat, preocupa a la ciutadania del nostre territori, cosa que agraïm.
Continuem encoratjant a tots els veïns a emprar el whatsapp de seguretat per fer-nos arribar qualsevol incidència urgent que presenciïn i que requereixi intervenció policial.
Us anirem informant.
A un quart de vuit del vespre, al centre cívic Pla de Palau ens trobem unes 12 persones amb representants de l’Ajuntament: Eduard Berloso, adjunt a l’Alcaldia, Lluís Martí, regidor de barri, Martí Terès, regidor de Sostenibilitat, Jordi Rubio, tècnic de Sostenibilitat i el sergent de la Policia Local. Assisteixen a la reunió Mònica Tarradellas, presidenta de l’Associació de Veïns, tres membres més de la Junta i una dotzena més de persones del barri. És la reunió de la Taula de Seguretat.
La presidenta de l’Associació va recordar que ha hagut de fer tres peticions a l’Ajuntament perquè es reuneixen aquestes taules de Seguretat i Sostenibilitat (o Neteja) i que altres barris tenen més facilitat de contacte amb l’Ajuntament. També manifesta que li sap greu que el barri, en la nomenclatura de la Policia que denomina els 10 sectors en què s’ha dividit Girona, se l’anomeni “Casernes”.
Eduard Berloso ho justifica pel fet que s’ha fet la divisió en zones després d’estudiar el mapa de denúncies de la ciutat. I les reunions amb Sant Narcís varen néixer d’una proposta del mateix barri a l’anterior legislatura.
El sergent indica que a petició de l’Associació és pot convocar una reunió quan calgui per algun tema determinat.
La presidenta resumeix les queixes rebudes dels veïns pel que fa a seguretat:
També es parla de l’estat de les finques situades a l’est del carrer Migdia a continuació del carrer Sant Miquel. L’Ajuntament encara no ha recepcionat l’espai.
L’Empar explica que ara toca al nostre barri el canvi de contenidors que s’està fent.
També diu que s’estan fent esforços per identificar comportaments incívics.
Un assistent demana la periodicitat en què es neteja amb aigua l’espai dels contenidors. La cap de Serveis Urbans diu que no està previst al contracte actual, però que al proper s’hi posarà. També diu que no s’instal·laran més contenidors soterrats per una sèrie de problemes que suposen.
També diu que a les properes ordenances es farà obligatori netejar els pipís dels gossos.
Durant la reunió i al final, a les darreres converses informals, es va fer evident que hi havia unes diferències entre el regidor de barri i la presidenta de l’Associació a l’hora de parlar del problema de l’habitatge. Aquesta Associació de Veïns sempre ha defensat la necessitat que aquest problema s’ha d’abordar també des dels serveis socials i no només des dels policials, per això la presidenta va lamentar que el personal dels serveis socials al barri fos tan canviant, cosa que fa que projectes iniciats al voltant del tema de l’habitatge no es puguin portar a terme.
El regidor també va manifestar que considerava que el tema dels serveis socials era demagògia i que “aquella gent” no volia que se l’ajudés. Aquesta Associació creu que és molt perillós que un representant de l’Ajuntament s’expressi d’aquesta manera.
Des de l’Ajuntament estan resolent la situació de dèficit de personal policíac arran de la jubilació anticipada que va decretar el Govern de l’Estat. El barri està dividit en 10 sectors i disposaran de 150 a 155 agents.
Volen implementar una policia de proximitat, que ha començat als barris de Sant Narcís i Santa Eugènia. Hi ha d’haver contacte directe amb els agents. Precisament la jubilació de què hem parlat va ser l’ocasió per revisar la policia de barri. Això no vol dir que els altres barris quedin desprotegits.
Estan treballant en la lluita contra les ocupacions de pisos a diversos barris (Santa Eugènia, Sant Narcís, Can Gibert, Sant Daniel, Vila-roja).
La gent manifesta que està contenta amb el funcionament del whatsapp de seguretat per la rapidesa i efectivitat en la resposta.
Hi ha queixes contra les bretolades que pateixen les instal·lacions de Temps de Flors, com a l’eixample. Es demana quin protocol hi ha per identificar els autors, sobretot quan se’ls ha pogut filmar.
El director d’Interior de la Generalitat manifesta que han hagut de reduir serveis prestats pels Mossos d’Esquadra a causa de la vigilància permanent que han de fer als edificis judicials. Des de 2011 no han entrat mossos nous i tot just ara s’han iniciat dues convocatòries, una de 500 efectius i una altra de 750. Una altra dificultat amb què es troben és que els bancs propietaris de pisos no denuncien les ocupacions il·legals. Valora positivament la campanya de col·laboració dels establiments comercials amb la policia, que va reduir la delinqüència.
Diverses persones demanen càmeres de vigilància. Els tècnics policials manifesten que cal justificar-ne molt bé la necessitat abans d’autoritzar-ne la instal·lació. El representant dels Mossos comparteix que les càmeres són útils, en especial les lectores de matrícules, que són més fàcils que siguin autoritzades. El mateix responsable dels Mossos explica les tasques fetes en treure reincidents de la circulació i els resultats positius que s’han obtingut. També cal tenir en compte que algunes lleis caldria canviar-les perquè la policia i els jutges poguessin tenir eines més efectives.
Una representant de l’Associació de Veïns de Santa Eugènia explica que al barri hi ha blocs buits que generen inseguretat i demana una actuació transversal de tots els poders públics per fer front a una degradació que s’està veient cada vegada més a prop.
L’alcaldessa afirma que la seguretat és un tema global, que està d’acord en fer els tractament urbanístics tenint en compte la seguretat. Una actuació és fer un plànol de la ciutat amb les zones insegures, com a la zona oest, on s’hi instal·larà una subcomissaria.
Un representant del barri de Fontajau manifesta que se sent privilegiat perquè al seu barri no hi veu els problemes que s’han explicat.
A tres quarts d’onze s’acaba la reunió.
L’Ajuntament de Girona, amb la intenció de conscienciar la població de Girona en la necessitat de tenir cura dels animals de companyia amb responsabilitat i civisme, ha publicat una sèrie de mesures que podeu trobar al web de l’Ajuntament.
Cal que estiguis registrat per fer un comentari
Comentaris recents