Notícies recuperades del web anterior

NOTÍCIES RECUPERADES

Al web anterior de l’Associació de Veïns que vàrem tenir durant 10 anys (de 2008 a 2018) hi vàrem posar moltes notícies, tant de collita pròpia com tretes de la premsa local. Aquí us anirem posant les que creiem que val la pena recuperar. Les posem en ordre cronològic invers.


DESESTIMADA LA MOCIÓ QUE PROPOSAVA UNA TAULA DE SEGUIMENT DE LES OBRES DEL SECTOR SUD DE GIRONA

10 d’abril de 2017
La presidenta de l’Associació de Veïns Pla de Palau- Sant Pau present al Ple de l’Ajuntament de Girona d’avui

La CUP hi ha presentat una moció, tal com dèiem a les notícies del dia 7 copiades aquí a sota, sobre les actuacions de l’Ajuntament a l’entrada sud de Girona. Aquesta moció ha estat desestimada pel Ple perquè PDeCAT i socialistes han votat en contra, fins i tot el nostre regidor de barri. El PP s’ha abstingut i només han votat a favor ERC, CUP i Ciutadans… Creiem que això és una llàstima ja que amb el plantejament actual, la carretera de Barcelona es pot convertir en el “parc central” de st pau. Creiem que és una prova més que  l’equip de Govern no es creu això de la participació.

La Federació d’Associacions de Veïns de Girona ha presentat abans una moció sobre el tractament conjunt amb l’Ajuntament de les solucions definitives relatives a l’estació i al túnel del TAV que ha estat aprovat per majoria absoluta. Aquest tema afecta tota la ciutat i des del nostre barri creiem que cal donar-hi suport.

7 d’abril de 2017
La CUP presenta a l’Ajuntament una moció sobre l’entrada sud de Girona
El passat 21 de març va tenir lloc al Centre Cívic Pla de Palau una reunió en què la CUP-Crida per Girona escoltava els veïns i presentava la seva postura davant de les actuacions que properament haurà de realitzar el nostre Ajuntament davant les naus abandonades de la banda de ponent del carrer Barcelona.

La CUP ha presentat una moció sobre les actuacions a fer per part de l’Ajuntament a l’entrada sud de Girona per parlar-ne el el Ple de dilluns que ve, dia 10, a les 6 de la tarda.

Aquesta moció es justifica pel fet que “L’entrada a Girona pel sud viurà, en els propers mesos i anys, tot un seguit de transformacions urbanístiques que modificaran substancialment aquest sector de la ciutat. Es tracta d’operacions com la desaparició del Centre Verd, la construcció de la nova Clínica Girona, la proposta
d’habilitar la nau de l’antiga fàbrica Simon com a centre educatiu, o les obres d’Hipercor a la plaça Salvador Dalí, entre d’altres
. Tot de canvis a l’entorn d’una columna vertebral, la carretera Barcelona, que des de fa anys demana una rehabilitació tant per la problemàtica de l’amiant com per la seva antiguitat.”
Podeu llegir el text de la Moció al document adjunt. Podeu llegir la notícia al Diari de Girona i a Girona Notícies d’avui


14 de juny de 2014 – Visita a l’antic poble de Palau-Sacosta, 51 anys després de la seva annexió a Girona

L’Ateneu d’Acció Cultural, l’ADAC, va organitzar unes visites als pobles que fa 51 anys es varen, per força, annexionar a Girona: Santa Eugènia, Sant Daniel i Palau Sacosta.

Aquest dissabte assolellat i calorós tocava Palau-sacosta. Ens va guiar, en una sessió molt ben preparada per l’Associació de Veïns de Palau-sacosta, i concretament per en Joan Corney, que anava acompanyat del president de l’Associació, en Romà Monreal.

La zona visitada comprenia sobretot la que correspon al barri de Palau, no tant al barri de Sant Pau o Pla de Palau.

El recorregut va acabar amb una visita a can Quintana (Torre Rafaela).

Els punts on ens vàrem aturar són els següents (podeu seguir el recorregut que vàrem fer mirant el plànol que adjuntem a sota d’aquest escrit):

1- Plaça Lluís Companys. Hi havia un burot (peatge per entrar a vendre al mercat de Girona)
2- C/ Rajolers. Un nom que dóna testimoni de les moltes rajoleries i bòbiles que hi havia al barri, gràcies a la bona argila que hi havia.
3- C/ Rutlla 234. Hi havia l’Ajuntament de Palau-sacosta des de 1939.
4- Davant del que ara és un simple magatzem de rajols, al carrer Marquès de Caldes, veiem també la xemenia dels químics, on hi havia la fàbrica més important del món d’àcid tartàric, usat en alimentació.
5- Font de l’Abella. S’hi venia a fer berenades. Es va fer desaparèixer en fer el col·legi d’educació especial.
6- Davant de l’IES Montilivi es conserva una arcada, potser l’únic residu d’una bòvila.
7- Pont de fusta sobre el Gurnau, dins de la Politècnica a tocar de la biblioteca.
8- Des d’aquesta zona alta podem veure per què el poble té l’adjectiu de Sacosta (La costa). També hi ha una fita que separa els tres pobles: Girona, Quart i Palau.
9- Torre inclinada de Quart. És el mas Vert, última casa de Palau.
10- Ca l’Aragai, una casa de pagès amb una esplèndida exposició d’eines del camp i uns horts i camps molt ben cuidats per en Josep Ricart i la seva família.
11- El camp dels anglesos, un camp de futbol que uns anglesos propietaris de la casa varen construir quan uns nens els varen explicar que no sabien on jugar.
12-Trencant davant del GEiEG que va a parar al Bon Pastor o ermita de Santa Clotilde, que la marques Clotilde de Sarriera va donar per atendre nenes òrfenes.
13-Davant de l’església de Palau, de recent construcció, hi ha el castell o les torres de Palau que no es poden visitar.
14- La Creu de Palau, que ha sofert canvis en la ubicació i diferents reconstruccions.
15- Passem per davant de can Barril, una de les masies històriques del poble.
16- Can Quintana, esplèndida casa reconstruïda a principis del segle XX.

Documents adjunts:

Plànol del recorregut i dels punts esmentats que vàrem visitar.

En aquesta fotogaleria hi podreu veure fotos antigues que ens va passar en Joan Corney i fotos de la visita que vàrem fer el 14 de juny. Als peus de foto es fa referència, quan cal, als punts esmentats a la llista anterior i que apareixen al plànol del recorregut:

FOTOGALERIA

Per veure les fotografies en format JPG cliqueu AQUÍ


EN QUICO SABATÉ VA PASSAR UNA NIT AL NOSTRE BARRI?

9 de gener de 2010

El maquis Quico Sabaté NO va passar la seva penúltima nit al nostre barri.

Hi ha gent del barri que creia que Quico Sabater havia passat part de la nit entre el 3 i el 4 de gener de 1960, la penúltima de la seva vida, a una bòbila del nostre barri, potser la bòbila Ginesta, situada on ara hi ha el supermercat Carrefour del carrer Migdia.

Però un llibre que ahir es va presentar a Sant Celoni, ‘Tren Correu 1.104, el darrer viatge del Quico Sabaté i els seus quatre companys’ desmenteix aquesta creença.

El seu autor, en una acurat estudi, descriu la darrera setmana del grup maquis que es va desplaçar des de Dijon fins a Sant Celoni, el cap del qual, el Sabaté, va morir a mans del somatent Abel Rocha el dia 5 de gener de 1960. La nit del 3 al 4 la va passar fugint des de Mas Clarà, a La Mota, fins a travessar el riu Ter per la zona de Domeny. Durant el dia va arribar a Fornells de la Selva, on sí que va dormir en una bòbila la seva última nit. Se suposa que hi ha hagut una corrupció en el fet històric que ha desplaçat la bòbila de Fornells a una bòbila del Pla de Palau.

Podeu escoltar un fragment de la presentació del llibre CLICANT AQUÍ.

10 de gener de 2009

Possiblement el maqui Quico Sabaté va passar la seva penúltima nit al nostre barri. Ahir ens va visitar l’estudiós Joan Ventura Ballbé que ho està investigant.

Fotògraf esportiu de professió a Palau Solità i Plegamans, Joan Ventura Ballbé estudia molt a fons tot allò que l’interessa durant anys. Ara té entra mans, entre altres qüestions, la d’arribar a esbrinar fins al fons què va passar a la darrera setmana de Quico Sabaté.

El 31 de desembre de 1959, a finals d’any en farà 50, el maqui va ser descobert per una parella de la Guàrdia Civil de Besalú.

Aquí comença de fugida del maqui i dels quatre acompanyants, varen passar per Esponellà i per la Mota. En Quico possiblement va fer nit al nostre barri, i va agafar el tren a Fornells per arribar a Sant Celoni on el cap del Sometent local el va abatre a trets.

 

 

Leave a Reply