Notícies de 2019

29 de desembre de 2019

Girona. Imatges del tram carrer Riu Freser que es transformarà en una plaça. Es tracta del tram entre els carrers Santiago i Sant Isidre.

Girona treu a licitació la reforma del carrer Riu Freser i altres quatre obres.Vegeu-ho al diari El Punt Avui del dia 28. Justament amb aquest diari ens vàrem assabentar que @girona_cat ha tret finalment a licitació la reforma del carrer Riu Freser, pendent des de fa anys. Després d’haver reclamat les novetats al respecte, reiteradament, no hagués estat malament una mica d’informació.

 

 

Us expliquem els antecedents d’aquesta notícia:

Vegeu el cartell de la reunió que vàrem convocar per al dia 1 de febrer de 2017:

Aquesta reunió la vàrem explicar en dues notícies a l’antic web de l’Associació (vegeu imatge de més avall). Alguns dels enllaços que apareixen en aquesta notícia els podeu recuperar des d’aquí:

Notícia al diari El Punt Avui del dia 3 de febrer

Una fotografia de la reunió:

 

Queda per veure si es canviarà el sentit de la circulació del carrer Freser tal com demanaven els veïns del barri en aquesta reunió.


 

 

22 de desembre de 2019

Ahir dissabte va ser el dia de la revetlla. A les 10 ja varen començar els tallers de Nadal (postal, cupcake, ornaments i fanalets).

A les 11 els petits de 2 a 5 anys varen poder participar en el taller Christmas Hub, en llengua anglesa.

A les 12, a la pista del costat del centre cívic Pla de Palau, Els Trambòtics varen cantar i explicar contes als petits.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

El patge reial es va estar una estona al centre cívic recollint les peticions dels nens i nenes del barri

I a dos quarts de set de la tarda va començar la Gran Quina de Nadal, amb molts premis aportats per l’Associació i per comerços i empreses del barri.


17 de desembre de 2019

Ahir la plaça Lluís Companys II estava de festa, celebrava el cinquè Nadal amb gust de xocolata. Vegeu el programa i algunes imatges.


11 de desembre de 2019

 

Ahir  vàrem participar en la Comissió del Nomenclàtor per donar nom a diversos espais de la ciutat de Girona, entre ells el jardí que és entre la biblioteca Carles Rahola i el Ministeri de Defensa. A proposta dels Amics de la Unesco es dirà Jardí de la Pau. Vegeu més informació al diari El Punt Avui i al Diari de Girona


10 de desembre de 2019

El nou president de la Federació d’Associacions de Veïns de Girona, Romà Monreal, va ser entrevistat als diaris gironins exposant el seu posicionament i fent unes consideracions (Diari de Girona i El Punt Avui d’ahir) les quals rebutgem frontalment. La nostra Associació no està a la Federació precisament per no compartir els seus posicionaments  molt allunyats dels principis de solidaritat i justícia social, pilars de la nostra entitat. Continuarem treballant per la ciutat i tots els veïns, i ens enfrontarem sempre a actituds intolerants i personalistes que res aporten a la ciutadania.

Els mateixos diaris, avui publiquen més informació sobre la fuga d’associacions produïda arran d’aquestes manifestacions. Vegeu El Diari de Girona i El Punt Avui.


6 de desembre de 2019

Vegeu com ha quedat el centre cívic Pla de Palau després que l’Associació Dones d’Arreu del Món hi han penjat com a conseqüència de la realització del projecte solidari “Manualitats de ganxet i mitja”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


20 de novembre de 2019

Reunió de la taula de seguretat del 23 d’octubre d’enguany

A la reunió de la Junta Directiva del dia 30 d’octubre la Mònica Tarradellas ens va confirmar que dimitia del seu càrrec. A partir d’ara farà les funcions de presidenta  l’actual vicepresidenta, Núria Sánchez Caritg. La Junta ha decidit que convocarem l’Assemblea General Ordinària de socis per al dia 23 de gener. En aquella Assemblea els socis actius podran presentar noves candidatures per a tota la Junta  o per a càrrecs concrets.

La Mònica ens demana la publicació d’aquest comunicat:

Benvolguts,
Després d’un temps al front de l’Associació, deixo el càrrec, malgrat continuaré vinculada a la Junta i treballant per l’Associació i el barri.
Fins a la propera Assemblea, assumeix el càrrec de forma provisional la vicepresidenta, la Núria Sánchez, amb qui sempre hem fet equip, juntament amb la resta de càrrecs de la Junta.
El motiu principal de la meva decisió és la indignació pel tracte rebut, en els darrers mesos, per alguns dels representants municipals. Primer les circumstàncies que van envoltar la finalització del projecte de La Pauleca, i ara la manca absoluta de connexió amb el regidor de barri actual, m’han esgotat i m’han fet pensar que potser seria bo fer un canvi al capdavant de l’Associació. Per part de l’Ajuntament no hi ha predisposició en tenir una bona comunicació amb l’Associació, ni es té en compte el nostre territori, i espero ferventment que qui em succeeixi tingui la força i l’empenta per aconseguir fer recapacitar als nostres dirigents municipals, i així vegin que l’Associació és un valor del barri i no una nosa o impediment.
Moltes gràcies per tot i ens continuem veient als carrers i les places del barri!


3 de novembre de 2019

La zona Onyar, la blava, la nostra, va quedar un any més guanyadora absoluta un cop realitzades totes les proves de la Festa Major dels Quatre Rius. Vegeu AQUÍ el resultat final.


31 d’octubre de 2019

Ahir va tenir lloc, a partir del centre cívic Pla de Palau i  als voltants de la zona Onyar, la blava, la nostra, la gimcana fotogràfica organitzada per l’Associació de Veïns Pla de Palau-Sant Pau. Vegeu el programa i els resultats:


27 d’octubre de 2019

La nostra Associació de Veïns s’ha adherit al manifest contra la repressió policial que estem patint aquests dies:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

El Punt Avui explica quines entitats s’han adherit al manifest contra la repressió policial.


28, 29 i 30 de juny i 14 de juliol de 2019 – Festa Major del barri

Us deixem aquí un record en forma de fotografies. També podeu veure el vídeo del Pregó que va pronunciar Maria Mercè Roca i el Llibret-Programa sencer d’enguany i dels anys anteriors.

Concurs de dibuix

L’Exposició de treballs de l’Associació de Dones d’Arreu del Món

Animació infantil oferta pel centre cívic Pla de Palau

L’aperitiu ofert per Hipercor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

El teatre del dia 14 de juliol

La festa de l’escuma

 

 

 

 

 

 

 

La samarreta

Els gots

 

 

 

 

 

 

 

 

 

El cremat


18 de juny de 2019. Assemblea a la fresca: el barri a debat

A les 8 del vespre ens vàrem trobar a la pista del costat de l’església de Sant Pau, al cor del nostre barri, una trentena de persones per parlar dels temes del barri d’una manera distesa i sense l’assistència de cap autoritat municipal. Només alguns membres de la Junta de l’Associació de Veïns Pla de Palau – Sant Pau, amb la presidenta Mònica Tarradellas al capdavant.

Precisament la Mònica va fer una presentació de les tasques de l’Associació:

 • Volem potenciar els canals de comunicació que tenim: Web, butlletins trimestrals…
 • Tenim problemes concrets que afrontem: poca gent a la Junta (en necessitem més), problemes compartits amb molts altres barris i municipis (disminució del nombre d’agents de la policia local per la jubilació avançada decretada pel Govern de l’Estat, pista no coberta al centre cívic Pla de Palau, retallats els educadors de carrer, ocupacions a habitatges del carrer Universitat de Montpeller i altres, entrada sud a Girona pel carrer Barcelona mal resolt (falta de comunicació entre els barris de Palau-Sant Pau i Sant Narcís, només s’ha actuat sobre la rotonda del ronyó -Albí-ReggioEmília- per accedir a la clínica Girona, cases ocupades i en degradació al mateix carrer Barcelona, dificultats d’accés dels alumnes del futur institut Ermesenda, canvi de sentit proposat i no realitzat al carrer Riu Freser al seu contacte amb el carrer Santiago, perills en travessar el carrer Barcelona a l’altura de l’Hipercor), està funcionant bé el sistema d’avisos per whatsapp a l’Ajuntament de Girona quan els veïns truquen a l’Associació tant per temes de seguretat com de neteja. Hem de tancar La Pauleca, espai infantil subvencionat amb els pressupostos participats de l’Ajuntament. Problemes en l’acabat d’una obra al parc infantil de l’escola Marta Mata.

A continuació fem una llista dels temes que varen aparèixer a la xerrada:

 • Necessitat d’habilitar noves parades d’autobús
 • Falta de carrils bici
 • Il·luminació deficient en alguns carrers
 • Aniria bé fer servir les escoles per a activitats quan falten espais en altres llocs
 • Es parla que malgrat que La Pauleca ha fet un servei interessant al barri, es podia haver combinat amb altres projectes també socials al mateix barri.

 

 

 

 

 

 


5 de maig de 2019. Mercat d’Intercanvi i Fira de Segona Mà

Avui ha tingut lloc el tradicional Mercat d’Intercanvi i Fira de Segona Mà del barri a la pista del costat del centre cívic Pla de Palau. De fet, s’han integrat dues fires en una, la del trasto i la d’Intercanvi. Unes 20 parades aprox. Matí assolellat q ha donat per caminar, passejar i remenar entre les parades. Hi varen participar unes 20 parades. Un matí assolellat va contribuir a caminar, passejar i remenar entre les parades.


30 d’abril de 2019. Xerrada sobre la prevenció del càncer

Aquesta tarda a les 6, al centre cívic Pla de Palau, la Montse Salvachúa, de l’Associació Espanyola contra el Càncer, ens ha explicat les 12 formes de reduir el càncer. És a dir, ens ha explicat el Codi Europeu contra el Càncer, que també podreu trobar EN AQUEST ENLLAÇ.

 


11 d’abril de 2019. Exposició virtual d’objectes recuperats pels Mossos d’Esquadra

Els Mossos d’Esquadra ens passen la següent informació:

Posem a la vostra disposició les fotografies de les joies sostretes que han estat recuperades per la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra.

Les fotografies estan organitzades per categories: anells, arracades, rellotges, penjolls, etc.

En cas que pugueu reconèixer alguna joia, ompliu el formulari (feu clic sobre el botó “Recuperar”) i ens posarem en contacte amb vosaltres al més aviat possible.:  http://bit.ly/2KRuQr8


7 d’abril de 2019, actes d’avui

La tarda d’avui ha començat amb un concurs de dibuix infantil.

Tot seguit, l’animador Jordi Tonietti ha delectat un públic familiar que emplenava la sala d’actes del centre cívic Pla de Palau. A continuació hem pogut berenar abans que el mag Daniel’s ha fet de les seves des de l’escenari amb participació del públic.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


7 d’abril de 2019, actes d’ahir

Divendres havien de celebrar-se jocs a l’aire lliure sota l’organització d’Els Químics Espai Jove, però el temps va impedir aquest acte.

Ahir dissabte, com a cloenda del Festival Mot, a la plaça Manuel Vázquez Montalbán es va celebrar el Ver-Mot amb gran afluència de públic. Aquí us adjuntem el cartell general de la Festa de la Primavera i una imatge d’aquest Ver-Mot.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


A les 6 de la tarda amb l’organització del centre cívic, Xarxa Dones Girona, dins de la seva campanya de potenciació de les personalitats femenines dins dels espais públics de la ciutat, va inaugurar la sala Neus Cutrinas Adroher, la propietària de Fangueig, que tant ha fet i està fent per ensenyar a la nostra mainada l’art de la ceràmica. En la presentació de l’acte, la Maite Caritg, en nom de Dones d’Arreu del Món, va posar de manifest que les dones s’estan imposant a la nostra societat, i va posar com a exemple que el director del centre cívic Pla de Palau està sent substituït per una dona. La Neus va dir que va fer un gran encert quan va decidir viure al barri de Sant Pau.

 

 

 

 

 

 


A les 7 vàrem poder gaudir del conjunt El Petit Comitè a la pista coberta de l’escola Migdia. Una gran actuació però amb una discreta assistència de públic.


29 de març de 2019

Ahir vàrem poder assistir a una reunió a l’Ajuntament sobre l’Ordenança municipal de protecció, control i tinença d’animals que està en període de consultes. Sens va entregar un esborrany en el qual destaquen aquests detalls:

 

 • Abandonar un animal és falta greu.
 • Per controlar el civisme dels propietaris obligaran a portar bosses i ampolla d’aigua en passejar gossos. Si no, serà falta lleu. La falta greu es comet si t’enxampen in fraganti no recollint les defecacions.
 • Les esterilitzacions seran obligades en cas de cessions o vendes. Això porta polèmica perquè t’obliguen a fer una despesa a què potser no estàs disposat i perquè és difícil de controlar.
 • Els gossos perillosos s’han d’assegurar i portar-ne la pòlissa a sobre.
 • No es podran passejar més de dos gossos. També és polèmic.
 • Es prohibirà que hi hagi alimentadors que donin menjar a colònies de gats.
 • Se simplificaran les autoritzacions municipals.
 • Les sancions per falta greu es podran complir amb treballs comunitaris.
 • Un cop l’ordenança s’hagi aprovat es retolaran els diversos espais aprovats (reservats, prohibits, etc.). Hi podrà haver un temps per a campanyes informatives abans de sancionar.
 • Les associacions de veïns podrem modificar definicions d’espais reservats, etc.

10 de març de 2019

Ahir al nostre barri la mainada i els pares vàrem poder gaudir d’una tarda de Carnaval. Rua amb batucada amb el grup Ganxona, animació infantil a càrrec d’Els Atrapasomnis i xocolada oferta per Hipercor.


1 de març de 2019

Girona: Imatges de l’afectació a la carretera Barcelona de les obres de l’Hipercor / Corte Inglés a la plaça Salvador Dalí. (Fotografia de M. Lladó d’El Punt Avui).

El Diari El Punt Avui d’avui publica la petició urgent de reunió que tres barris del sud de Girona hem fet a l’Ajuntament per tal d’aconseguir informació sobre si hi ha un projecte integral de vialitat i obres per a l’entrada sud de Girona.

Aquest és el text íntegre de la petició que vàrem fer arribar el passat 20 de febrer a l’alcaldessa de Girona i al qual es refereix el diari:

Escrit adreçat a la Il·lma. Sra. Alcaldessa de Girona en nom de les Associacions de Veïns de Sant Pau, de Sant Narcís i de Sant Narcís Sud.

Les associacions de veïns de la zona sud de Girona (Sant Narcís Sud, Sant Narcís i Sant Pau) estem molt preocupades per les obres que ja s’han iniciat a diferents punts de la carretera Barcelona. Els nostres veïns ja han començat a patir les conseqüències d’unes actuacions que, per la fragmentació amb què s’estan portant a terme, estem convençuts que s’allargaran durant anys, sense tenir informació sobre el projecte complet, ni sobre quins objectius per a la zona s’ha marcat el consistori, ni tampoc sobre quins plans té previstos per contrarestar les afectacions de mobilitat que s’estan produint i es continuaran produint en una zona molt transitada per ser un dels punts d’entrada a la ciutat.

Sentim que se’ns ha donat una informació insuficient, parcial i escapçada, i que, en tot cas, la que se’ns ha donat denota clarament la preponderància que l’Ajuntament ha donat al sector privat enfront del públic i al bé comú en aquesta zona. Creiem que no és casualitat que les dues grans empreses ubicades al sector (Clínica Girona i Hipercor) han començat les seves obres, amb totes les restriccions que comporten a la ciutadania, sense tenir clar ni com ni quan es portarà a terme la urbanització de tota la zona ubicada entre aquests dos punts privats, on per exemple, hi van equipaments tan rellevants com un institut.

Tampoc s’han atès en cap moment les peticions dels barris afectats per millorar les comunicacions en perpendicular a la carretera Barcelona, i recuperar les passeres i passos que, històricament, havien unit les zones de Sant Narcís i de Sant Pau. Unes comunicacions especialment rellevants i necessàries si a la zona de la carretera Barcelona s’hi ubiquen, finalment, equipaments com un institut, on acudiran infants de tots els barris.

Però, especialment, estem preocupats perquè s’han iniciat les obres, o com a mínim les promogudes pel sector privat, sense tenir el resultat de les cates que aquest Ajuntament va anunciar que havia encarregat per a estudiar el problema de la presència d’amiant a la carretera de Barcelona, i als efectes d’obtenir dades fiables sobre els punts exactes on hi ha presència d’aquest producte tòxic, en quina quantitat i quin és el mètode més fiable per retirar-lo. No entenem com s’ha permès iniciar obres com les d’un centre sanitari privat, sense saber l’abast de la gravíssima problemàtica de l’amiant, ni les vies o possibilitats de solució, ni com es finançarà o en quin termini s’executarà el sanejament de la zona; i tenim clar que qualsevol solució s’ha de posar en pràctica ara, ja que, de ben segur, serà més dificultosa i costosa d’haver-se de produir un cop ja enllestides totes les obres del sector.

Per tant, i davant la situació descrita, i la manca d’informació denunciada, fruit, al nostre entendre, de la mancança d’un projecte global per la zona, que prioritzi  les necessitats públiques i de la ciutadania als interessos privats, les associacions que subscrivim el present escrit sol·licitem una reunió informativa urgent amb l’Alcaldia i representants de totes les regidories afectades, a fi i efecte de posar fi a aquesta situació de desconeixement i falta de transparència que està neguitejant greument a la ciutadania, i rebre informació, clara, completa i precisa per poder-la traslladar als nostres veïns.

AV Pla de Palau-Sant Pau, AV Sant Narcís i AV Sant Narcís Sud

Girona, 20 de febrer de 2019


28 de febrer de 2019 

El passat dia 18 vàrem comprovar com s’estaven tallant una sèrie d’arbres a la plaça Celestina Vigneux. Vàrem preguntar les raons a l’Àrea de Sostenibilitat de l’Ajuntament que ens varen respondre que efectivament varen haver tallar 6 arbres perquè alguns d’ells estaven afectats per una espècie invasora i ja estaven morts. A la tardor els substituiran. Tot es fa dins d’un pla d’eradicació que va sortir als mitjans informatius, per exemple al 3/24 de la televisió de Catalunya.


14 de febrer de 2019

Ahir al vespre vàrem assistir a la reunió de la Taula de Mobilitat que va tenir lloc a les 7 del vespre a la sala Miquel Diumé de l’Ajuntament de Girona.

Quan l’Ajuntament ens faci arribar l’acta de la reunió us la adjuntarem al nostre web. Mentrestant podeu consultar el web de l’Ajuntament.

 

 


7 de febrer de 2019

Reunió d’entitats properes a la zona sud de Girona sobre les obres que s’hi estan fent

 

 

 

 

 

 

Ahir ens vàrem reunir al Centre Cívic Sant Narcís la presidenta de l’Associació de Veïns del nostre barri de Sant Pau, Mònica Tarradellas, M. Dolors Hernández, presidenta de l’Associació de Veïns de Sant Narcís sud, Josep Magariño, vocal de la mateixa associació, Romà Monreal, president de l’Associació de Veïns de Palau, i Xavier Reiné i Martí Carreras, vocals de  l’Associació de Veïns de Sant Narcís nord.

En aquesta reunió es va analitzar novament la problemàtica que veiem en les obres que s’estan fent i les que estan per venir al carrer de Barcelona. En una notícia del dia 25 de gener que podeu trobar una mica més avall ja vàrem detallar aquesta problemàtica.

També es varen estudiar quines actuacions cal emprendre perquè l’Ajuntament dissenyi un pla global d’accés a Girona sud, tenint en compte l’existència d’amiant sota el paviment, les obres a l’Hipercor i a la Clínica Girona que ja s’estant portant a terme i les futures obres de construcció de l’institut Ermessenda.


29 de gener de 2019

Des de la secció de Paisatge i Biodiversitat de l’Ajuntament de Girona ens varen comunicar ahir que havien de tallar un xiprer a la plaça Josep Irla perquè la seva inclinació és d’aproximadament 45º. Nosaltres hem demanat si es podia salvar l’arbre, però ens han dit que era impossible, perquè feia uns 15 metres i era un perill per a les persones. Per això segurament avui mateix el tallaran. A més, els veïns ho havien demanat.

 

 


25 de gener de 2019

El passat dia 23 de gener a dos quarts de nou del vespre vàrem tenir al Centre Cívic de Sant Narcís la una reunió amb en Martí Carreras, vocal de la Junta de l’AV de Sant Narcís i amb Xavier Reiné, president fins ara de la mateixa AV. Serà substituït per Carme Castel.
 
Posem sobre la taula la necessitat d’afrontar unes mancances en el desenvolupament de les obres de l’accés sud de Girona. L’envergadura d’aquestes obres fa que es converteixi en un problema de ciutat, més enllà de les directes conseqüències que té sobre els barris afectats:
 
 • Fragmentació de les diferents obres que s’hi fan: Clínica Girona, Hipercor, Institut Ermessenda sense que hi hagi un pla conjunt d’obres i accessos.
 • L’únic pla d’accessos en el que s’ha treballat pel consistori és el de la “rotonda del ronyó”, en la intersecció dels carrers Riu Cardener, Reggio Emília i l’avinguda Lluís Pericot, que segons ens van informar té un pressupost de 800 mil euros i que principalment servirà per resoldre un problema d’accés a una clínica privada. També s’ha parlat en algun moment d’un aparcament dissuasiu a la zona del mas Mas Gri, en el que sectors estaven molt interessats sobretot pel que fa els dies en el que hi ha partit del Girona FC.
 • S’estan fent obres al carrer Barcelona sense haver resolt el problema de l’amiant, del qual desconeixem encara la gravetat, ja que no sabem res de les prospeccions que vàrem anunciar a les nostres notícies el 4 de novembre.
 • La inversió del sentit de la circulació del carrer Riu Fresser, i el tancament de part del mateix per fer-hi una plaça, projecte que es va anunciar per evitar que el trànsit de la ctra Barcelona es desviés per carrers molt secundaris, amb problemes de voreres i per tant alt risc d’accidents, fa més de dos anys que s’està demorant.
 • L’augment de circulació a Migdia i a Lluís Pericot pot alterar la pacificació de les zones escolars que hi ha properes. 
 • No hi ha comunicació fàcil entre els barris de Sant Narcís i el de Sant Pau, que hauran d’utilitzar, per exemple, els serveis de l’institut esmentat. Reclamem la previsió de passeres, com a mínim per a vianants, que tornin a unir aquestes dues zones de la ciutat.
 • A l’abril de 2017 es va denegar a la Cup (vegeu les notícies recuperades al nostre web) una moció que va presentar demanant la creació d’una taula de seguiment de les obres de l’accés sud.
Vista aquesta problemàtica complexa, el que caldria seria posar en marxa un pla en què recollim i emetem totes les informacions que hi ha disperses sobre el tema i elaborem i executem un pla de visibilització i conscienciació sobre el tema tant a la ciutadania com al mateix Ajuntament. Proposem utilitzar les xarxes socials, impulsar reunions amb les associacions més directament implicades, recollir firmes i sol·licitar una audiència pública a l’Ajuntament de Girona.
 
Els assistents a aquesta reunió creiem que cal convocar agents que avui no hi han estat presents: L’AV de Palau i l’AV de Sant Narcís Sud. Un cop convocades, totes les entitats que ens hi sentim compromeses podrem estudiar i executar el pla de treball esmentat.

21 de gener de 2019

Des de la secció de Paisatge i Biodiversitat de l’Ajuntament de Girona, ens comuniquen que el proper dimarts 28 de gener tallaran un arbre (Quercus rubra) al carrer Bru Barnova i Xiberta, a l’entrada de darrera de l’escola Cassià Costal al barri del Pla de Palau-Sant Pau. El motiu d’aquesta tala és que s’ha de realitzar un rebaix en aquella vorera per permetre l’entrada de camions al pati de l’escola. Si abans d’aquesta data, no han rebut cap comentari o opinió dels veïns en relació a l’arbre, donaran per suposat que estem d’acord amb la decisió tècnica presa i procedirem a tallar l’arbre.

 


17 de gener de 2019

Els Mossos d’Esquadra ens passen la següent informació:

Des del mes d’octubre del 2018 no es permeten les visites de comercials de llum o gas que no hagueu sol·licitat.

En cas que us hi trobeu aviseu a la vostra companyia o truqueu al 112


11 de gener de 2019

La jubilació de 14 policies de cop obliga la Policia Municipal de Girona a reorganitzar-se perquè els barris no perdem el suport que fins ara teníem amb els policies de barri.

Ahir a les 8 del vespre, el regidor responsable de Seguretat, Eduard Berloso, acompanyat del cap de la Policia Municipal, Joan Jou, i del sergent Josep Maria Cabezas, va comunicar a les associacions de veïns dels barris que de sobte perdrien 14 policies locals com a mínim com a resultat de la publicació d’una normativa estatal que els permet jubilar-se als 59 anys si compleixen unes determinades condicions.

L’Ajuntament ens va convocar d’urgència per tal d’avançar-nos el que ja alguns mitjans apuntaven fa alguns dies (Vegeu El Gerió, el Diari de Girona) i que ja publiquen avui (Diari de Girona).

El passat 15 de desembre el BOE va publicar el Reial Decret 1449/2018, de 14 de desembre pel qual s’estableix el coeficient reductor de l’edat de jubilació en favor dels policies locals al servei de les entitats que integren l’Administració Local.

L’entrada en vigor d’aquest Reial Decret el passat dia 2 de gener suposa que ja al mes de gener hi ha 14 policies locals de Girona que tenen dret i demanen aquesta jubilació. El regidor manifesta que esperaven que, com a resultat de negociacions amb entitats supramunicipals, el desplegament del Decret es faria de manera progressiva de manera que no ocasionés el daltabaix que ara està ocasionant a  molts ajuntaments de l’Estat. Però no ha estat així, no hi ha hagut cap període transitori.

El regidor creu que cap al maig-juny es  podrà recuperar la quantitat d’agents que actualment que fins ara teníem gràcies a la imminent publicació de noves convocatòries. Mentrestant s’ha hagut de modificar l’organització de la Policia Local de manera que els barris notin el menys possible la minva en el  nombre d’agents. No es podran veure, durant aquest temps, els agents fixos que els barris coneixien personalment, però altres agents, alguns, per exemple, procedents de les unitats motoritzades, els substituiran i es faran visibles als barris.

De tota manera, els agents que que entraran al juny seran policies però sense dret a dur arma ja que no hauran encara fet el curs de formació a l’Acadèmia de Policia de Mollet. Aquesta formació es farà de manera progressiva i escalonada.

No obstant això, algunes persones presents manifesten que als seus barris, per exemple a Sant Ponç, no veuen mai la policia local, cosa que el cap de la Policia desmenteix dient que hi ha freqüents denúncies tramitades en aquesta zona.

Una altra preocupació dels assistents a la reunió és la ratio aconsellada que és de 1,5 a 1,8 agents per cada 1.000 habitants. A la nostra ciutat, que actualment té uns 100.ooo habitants, això suposaria que hauríem de tenir de 150 a 180 agents. Però només en tenim 140. Per això alguns dels presents critiquen la falta de previsió de l’Ajuntament que des de feia temps havia de veure venir que el Govern concediria la reducció de l’edat de jubilació als 59 anys que des de feia temps reivindicaven els col·lectius de policies locals per homologar-se als altres cossos de seguretat.

En nom de la nostra Associació vàrem demanar si els barris estaríem convidats a les taules de seguretat que puntualment es convoquessin i ens varen assegurar que així seria.

També ens varen assegurar que continuarien els agents cívics, les taules de seguretat per barris i els grups de whatsapp que actualment funcionen (Vegeu la informació al nostre web). Fins i tot es va obrir la possibilitat que nous barris que encara tenien aquests grups els poguessin incorporar.

Ens varen comentar que s’ha intentat fer patrulles mixtes amb els Mossos d’Esquadra, que són qui realment tenen la competència en seguretat ciutadana, però no han acabat de funcionar.

Podeu escoltar i/o baixar la presentació sencera si cliqueu en aquest ENLLAÇ.(1 hora i 24 minuts – 66 Mb).


6 de gener de 2019

Una part del segon premi de la Loteria del Nen ha tocat al nostre barri! L’estanc del carrer Marquès de Caldes, 59, ha venut dècims del número 61776, però fins demà no sabrà quants. Podeu llegir-ho ja al DIARI DE GIRONA i a REPÚBLICA DE LAS IDEAS.

 

 

 

 

 


 

Leave a Reply