Història de l’Associació

Historia de l’Associació de Veïns Pla de Palau Sant Pau

*Nota: Per falta de documentació i informació sobre la història de l’entitat em basaré sobretot en el testimoni personal de Pere Xavier Soler, que ha sigut el president de l’Associació que hi ha estat més temps. Possiblement la història no és totalment objectiva ja que em baso en una entrevista, tot i que he ampliat la informació amb dades d’altres persones que també coneixen la història de l’Associació.

 

L’Associació de Veïns i propietaris del Pla de Palau Sacosta Sant Pau va ser fundada el 15 de setembre de 1985 per diversos veïns del barri de Sant Pau i Pla de Palau. El seu domicili era al carrer Narcís Blanch, nº28, de Girona.

Aquesta Associació neix amb 3 objectius principals que són els següents:

  • La promoció de la convivència cívica entre tots els habitants.
  • Tenir cura de les necessitats físiques de la població.
  • Defensar els interessos del barri així com els drets o interessos morals materials dels seus veïns.

Un cop presentada breument l’Associació inicial, m’agradaria dividir la història de l’entitat en 3 etapes, ja que, com totes les organitzacions, aquesta també ha patit transformacions i ha anat canviant amb el pas del temps. Les etapes amb que dividiré la història de l’Associació són:

  • Els inicis de l’Associació (1985-1990)
  • L’Associació fent barri (1990-2010)
  • Una Associació per al barri i amb el barri( 2010-2015)

Aquestes etapes estan marcades per canvis de dinàmiques que ha patit l’organització, les quals a vegades han estat condicionades pel canvi de càrrecs o dels participants que la formen.

Els inicis de l’Associació (1985-1990)

La primera etapa de l’Associació de Veïns va estar presidida per Emilio Castro.

El 1985 es va fundar l’Associació. A part dels objectius que es varen proposar inicialment i que he esmentat abans, l’Associació tenia com a funció principal l’organització de la Festa Major que es celebrava a mitjans de juny. A part de la Festa Major del barri, que era la primordial preocupació de l’Associació, aquesta també organitzava alguna cosa per Carnestoltes i puntualment reclamaven a l’Ajuntament actuacions referents a urbanisme.

Durant aquesta etapa inicial, la gent del barri no va ser massa participativa en les assemblees i reunions rutinàries, però comenta l’entrevistat, Pere Xavier, que quan l’alcalde (en aquells moments Joaquim Nadal) hi venia el nombre d’assistents augmentava.

Podem dir doncs que l’etapa dels inicis de l’Associació no va crear grans canvis al barri, però naturalment és una de les més importants perquè la iniciativa de crear una organització que representés el barri a nivell jurídic facilitava molt les coses a l’hora d’exigir i reclamar coses ja sigui a l’Ajuntament o a qualsevol altre organisme administratiu. I naturalment, gràcies a aquesta Associació, el barri va a passar a tenir una Festa Major i altres celebracions millor organitzades i treballades, la qual cosa creava identitat de barri i fomentava les relacions entre els veïns.

 

L’Associació fent barri( 1990-2010)

Aquesta segona etapa de l’Associació de Veïns va coincidir amb la presidència de Pere Xavier Soler. L’Associació de Veïns, amb 5 anys de recorregut i experiència, ja començava a estar més consolidada al barri.

Durant aquesta etapa l’Associació de Veïns va estar més activa i es va centrar en tres objectius:

  • Millorar la vida de la gent del barri.
  • Estar pendent també de reformes puntuals a nivell d’urbanisme.
  • Fomentar la relació entre la gent del barri-

Amb la finalitat d’assolir aquest objectius, es varen crear diversos grups i diferents activitats:

  • La Festa Major: seguia sent una de les activitats més populars i importants del barri ja que era una festivitat on tota la gent del barri hi tenia cabuda.
  • Carnestoltes: es seguien fent petites celebracions per Carnestoltes al barri.
  • Xerrades: de tant en tant es feien xerrades de temes variats organitzades per l’Associació.
  • Colla de nens i nenes sardanistes: es va organitzar una colla sardanista on els protagonistes eren majoritàriament nens i nenes del barri. Aquests participaven en trobades sardanistes del Gironès i fins i tot de Catalunya.
  • Caminades: s’organitzaven petites excursions, normalment per la zona de Sant Daniel i llocs no massa allunyats de Girona ciutat.
  • Coral: es va crear una coral organitzada per l’Associació en la qual hi participava tant gent del barri com de fora del barri.
  • Club d’escacs.
  • Grup de teatre: es va crear un grup de teatre, el qual encara ara està força consolidat. No només hi participa gent del barri però el grup va sorgir de l’Associació de Veïns.
  • Alguns curs puntual de ioga: es van arribar a impartir algunes classes de ioga de manera gratuïta, però en el moment que varen deixar de ser gratuïtes es van desvincular de l’Associació.

S’ha de tenir en compte que totes questes activitats es varen fer durant 20 anys, que és el que va durar aquesta segona etapa.

Durant aquesta segona etapa es va aconseguir disposar d’un local al carrer Marquès de Caldes de Montbuí, 37, entresòl, 4ª, que encara ara s’utilitza per a les reunions i per a algunes activitats. Aquesta va esdevenir doncs, la nova seu de l’entitat, fins ara.

Alguns dels grups, com la coral i el club d’escacs, es varen desvincular de l’Associació i es varen fusionar amb altres organismes. Per exemple el club d’escacs es va afiliar al CE Salt i Girona (Club d’Escacs de Salt i Girona). La coral també es va ajuntar amb un altre conjunt i per tant es va desvincular de l’Associació.

Les altres activitats com les xerrades, les caminades i el grup sardanistes, varen anar perdent força al final d’aquesta etapa de manera que les activitat de l’Associació varen quedar una mica pobres. No obstant això les celebracions com la Festa Major i el Carnestoltes es varen seguir celebrant.

També comentar que en aquesta segona etapa es varen redactar uns nous estatuts però mai no varen ser formalitzats ni publicats.

Tot i que l’Associació va estar força activa durant aquesta etapa, la falta d’implicació del veïnat i l’assistència a les reunions i assemblees era molt minoritària, ja que suposo que com a l’anterior etapa la gent seguia desinteressada en col·laborar amb l’Associació.

Els últims anys d’aquesta etapa coincideix amb la instal·lació del Centre Cívic Pla de Palau, que va suposar la incorporació d’un recurs interessant, perquè es podia disposar d’uns nous espais i d’una nova infraestructura. Per altra banda també permetia la creació d’associacions, com el Banc del Temps Pla de Palau, Dones d’Arreu del Món i altres que col·laboraran amb l’Associació de Veïns.

La part final d’aquesta etapa va estar dirigida per una Junta Gestora, ja que els components, que ja portaven molts anys dirigint l’entitat, creien que havien de ser substituïts. Això va ocasionar que durant dos anys no se celebrés la Festa Major (2009 i 2010), només es feien els cursets gràcies a la col·laboració del Centre Cívic i de la Maite Caritg.

En conclusió, aquesta etapa va ser força activa gràcies a una Associació de Veïns, que al cap i la fi va ser un grup reduït de persones compromeses amb la comunitat i amb un objectiu comú, millorar i fer la vida dels veïns del barri més agradable i millor.

Un associació per al barri i amb el barri( 2010-2015)

Aquesta etapa de l’Associació va des de el 2010 fins l’actualitat. Aquesta etapa ha estat i segueix estant presidida per Ferran Oliveira.

L’Associació segueix tenint els mateixos objectius que l’etapa passada. No obstant això també afegeix noves activitats. M’agradaria apuntar que aquesta etapa de l’Associació ja no es centra tant en crear petits grups dins el veïnat, sinó que es dedica a fer activitats per a tot el barri en general. Algunes de les més potents i consolidades són:

  • La Festa Major: la Festa Major, com a la resta de les etapes, segueix sent una de les celebracions més potents. En aquesta etapa a la Festa Major se li afegeix la Nit Jove, la qual cosa coincideix amb la implicació d’un grup de joves del barri en l’Associació de Veïns cosa que li dóna un punt d’aire fresc.
  • El Carnestoltes: segueix essent una festa important, ja actualment s’organitza una rua juntament amb l’Esplai de la parròquia.
  • Mercat d’Intercanvi: la veritat és que es una activitat que fa poc que es va instaurar i te força continuïtat ja que hi ha diverses persones del barri que s’hi impliquen i funciona correctament.
  • Tallers i Quina per Nadal: és també una de les activitats estrella del barri, ho confirma la gran Assistència de cada any al Centre Cívic. Ha estat també una activitat molt bonica que s’ha instaurat al barri ja que el dia que es fa es crea un ambient de barri entranyable.
  • La Pauleca: el 2013 els pressupostos participatius aproven el projecte de La Pauleca, presentat per l’Associació de Veïns. Podríem dir que és una de les fites més importants si no la més important de tota la història de l’Associació. El projecte de La Pauleca consisteix en un espai cultural i d’educació en el lleure . La Pauleca ofereix un servei d’extraescolars gratuït a nens del barri entre 6 i 12 anys. Per tant es crea un espai on es potencien aspectes molt importants com a barri; la cobertura d’una necessitat social present al barri, la creació de relacions tant de nens com pares del barri i la participació/col·laboració d’associacions al barri amb La Pauleca. La Pauleca també es coordina i treballa amb xarxa juntament amb el Serveis Socials del barri, amb la finalitat de compartir informació i així poder ajudar o donar recursos als qui més ho necessiten.

En aquesta etapa també es varen redactar uns nous Estatuts tant per imperatiu legal com perquè calia integrar-hi la possibilitat de gestionar La Pauleca i actualitzar-ne el nom: Oficialment ja es diria Associació de Veïns Pla de Palau – Sant Pau.

De totes maneres aquesta etapa segueix estant marcada per la manca de participació i assistència a les assemblees i reunions. No obstant la poca gent que hi participa formant part del nucli de l’Associació, són gent molt compromesa i treballadora la qual cosa fa que l’Associació estigui més viva que mai.

Així doncs arribem a la conclusió que l’etapa del 2010 al 2015 és una etapa molt potent i actualment es presenta un futur molt il·lusionant. Esperem que les següents etapes superin les passades, les quals cada una de elles tenen la seva pertinent importància.

Finalment, aprofitant aquest escrit, m’agradaria dir que els noms propis anotats són simplement per situar una mica a nivell cronològic, ja que han passat més presidents per l’Associació i sobretot gran quantitat de veïns que han fet una feina encomiable pel barri Pla de Palau Sant Pau,la qual potser no és prou reconeguda.

 

Joan Mora Haro, Girona, abril de 2015